Kesäksi bikinikuntoon – kunhan vuodella ja biksujen koolla ei ole väliä

Osa 1: RUOKA

Blogi-tekstini ovat taas olleet kiven alla. Olen viime päivät ottanut enemmän kuvia heräilevästä luonnosta kuin takonut sisällä nappilautaa. Kirjoittaminen on jäänyt – ikävä kyllä – taka-alalle. Pitkän talven jälkeen lämmöllään hemmotteleva aurinko, ja lintujen liverrys houkuttelevat ennemmin ulkoilemaan kuin istumaan sisällä koneen ääressä. Kuuluisa ”bikinikausi” lähenee vääjäämättä ja varovasti myös iltapäivälehdet ovat aloittaneet aiheesta muistuttelun. Joko sinä olet aloittanut ”kiristelyn”?

Koronan varjossa vietetty kevättalvi on varmasti ollut osasyynä, että monen ”kesäksi kuntoon”-projekti on jäänyt vähän taka-alalle. Koronan varjolla on ollut helppo jättäytyä laakereilleen omaehtoiseen karanteeniin. Omasta puolestani sekä tuttavieni puolesta voin todeta, että ne ihmiset, jotka liikkuvat muutenkin, ovat jatkaneet liikkumista koronasta huolimatta. Joskus se on vaatinut soveltamista ja uusien lajien opettelua, mutta liikkumaan on kyllä päässyt. Covid-19 ei ole myöskään estänyt syömästä terveellisesti. Paitsi, jos ruokavaliosi runko on ollut wc-paperi ja saippua. Sitten on voinut olla hetkiä, ettei tuoreita täydennyksiä ole ollut kaupoissa saatavilla.

Tämän korona-aallon ensimmäinen myrsky alkaa ilmeisesti olla ohi. Monen arki on palaamassa pikkuhiljaa normaalimmaksi. En sano normaaliksi, sillä monella on varmasti sekä työ- että yksityiselämässä haaksirikkoja pandemian jäljiltä. Vaurioiden korjaaminen voi viedä vuosia. Omalta kohdalta voin todeta, että työllistyminen joko työhön tai yritystoiminnan kautta on ollut haasteellista. Jää nähtäväksi, mihin elämä työuralla johtaakaan. Siksi minulle on entistä tärkeämpää pysyä sekä henkisesti että fyysisesti vahvana, jotta haasteiden selvittäminen olisi helpompaa. Toisaalta terveet ja hyväkuntoiset ihmiset selviävät paremmin myös epidemioista. Siksi ajattelinkin kirjoittaa omia kokemuksiani ja ajatuksiani painonpudottamisesta ja elämäntapamuutoksista. Mikäpä sen mukavampaa kuin aloittaa ruoasta.

Popsinko perunaa vai ennemmin ketoo(sii)n

Terveellinen ruoka on myös värikästä

Kun kyse on painonhallinnasta ei liene haasteellisempaa asiaa kuin oikea ruokavalio. Kun googlaat sanan dieetti, pamahtaa hakutuloksiksi dieettiä jos minkä näköistä. Hain juuri kyseistä sanaa ja tässä top 5 lista:

Dieetti-hakusanana top 5

  • 30 päivän dieetti – Seura-lehti
  • dieetti – Wikisanakirja
  • 8 viikon dieetti ja treenaus- Forever Club
  • Mikä dieetti sopii juuri sinulle? – Ilta Sanomat
  • 14 päivän juhladieetti by Martina Aitolehto – Fit Club Finland

Ja tuo lista jatkuu suolistoystävällisellä, parhaimmalla ja huonoimmalla ja lupauksella ”hoikaksi helposti” ja niin edelleen. Dieettihän tarkoittaa suomeksi ruokavaliota. Jos taas haet sanalla ruokavalio, eivät tulokset enää olekaan mediaseksikkäitä, kun maksetut mainokset jätetään pois. Tuloksena on stressivatsaa, ruokavaliovinkkejä ja lukiolaisten ruokavalioita. Jos on ikänsä syönyt mitä ja miten sattuu, ei muutoksen tekeminen ilman apua ole helppoa. Painon saa kyllä putoamaan, mutta millä hinnalla? Mikäli tarkoitus on säilyttää lihakset ja vähentää kehon rasvaa, on kyseessä painonhallinta, ei painonpudotus, vaikka putoaa se painokin.

”Puoli kiloa päivässä – ping ping” – lallatusta kuuli välillä televisiosta kyllästymiseen asti.

Ravitsemussuositukset ovat jonkinlainen ohjenuora ja aina kyseenalaisia pikadieettejä parempi. Minun ikäisen, keski-ikää lähenevän, on ollut helppo huomata, että terveellinen ruokavalio ei ole muuttunut juurikaan sitten lapsuusvuosien. Kroppa ja ruoansulatus sen sijaan…on. Pää tuntuu edelleen olevan kuin teini-ikäisellä, mutta etenkin aamuisin teinipäässä takoo ajatus: ”Kenen hemmetin vanhuksen kroppaan tämä pää on siirretty?” Jos löysit mielestäsi hyvän ruokavalion jonkun parikymppisen bikini fitness-kisaajan blogista, muistutan kahdesta asiasta: A) se bikini fitness-kisaaja on tottunut syömään ja hänen ruoansulatuksensa on aivan toista luokkaa, B) se bikini fitness-kisaajan ruokavalio on tehty juuri hänelle, kilpaurheilijalle. Ethän valitsisi sumo-painijan ruokavaliota kasvattaaksesi hauista?

Oma ruokavalioni on ollut Superdieetistä lähtien varsin samanlainen aina näihin päiviin saakka. Kyllä vain, olen oppinut itse syömään ja liikkumaan uudelleen yli 40-vuotiaana Superdieetillä. Toisin sanoen, Jutta ja Bull veivät salille. Tiedän sen vuoksi, miten tulee syödä, mutta silti se on todella haasteellista. Milloin polttoaineen tankkaamisesta tuli rakettitiedettä? Tajusin muutama vuosi sitten, että ruoan ja liikunnan kohdalla sivistyksessäni oli Mariaanien hauta. Katsoin telkkarista Jutta ja puolen vuoden superdieetit- ohjelmia ja yritin räpeltää jotain kotijumppaa. Kun asia ei siitä edistynyt, lähdin mukaan verkossa pidettyyn Fitfarmin Superdieettiin. Siitä eteenpäin juttu onkin historiaa. Superdieetti oli kuitenkin alkusysäys aikuisiän elämäntapamuutokselleni.

Superdieetin opit nelikymppiselle top 5

  • Aamupala – kehuin ennen, ettei vatsani sovellu aamiaisen syöntiin. Kyllä soveltuu, kun sen vain opettelee. Osasinhan sen lapsenakin.
  • Säännöllinen ruokarytmi. Mitä, eikö tupakka, kahvi ja kaksi voileipää riitäkään päivän ruoaksi? Enhän edes syö, miksi siis lihon?
  • Säännöllinen liikunta. Kun liikunta on rajoittunut autosta sisälle kävelemiseen; auto on tietenkin parkkeerattu niin lähelle ovea, kuin mahdollista, oli tämäkin opeteltava.
  • Terveelliset ruoka-aineet, joista ateriat valmistetaan ITSE. Ei sieltä buffasta tai Hesen tiskiltä.
  • Veden juominen. Ja ei, sitä ei voi korvata oluella tai siiderillä, vaikka se helteellä houkuttelisikin.

Superdieetistä iskostui ajatus, että joka välipalalla tai ainakin 1-2 kertaa päivässä on syötävä maitorahkaa ja/tai raejuustoa. Ymmärrän pointin, sillä sekä rahkassa että raejuustossa on paljon proteiinia ja ne ovat muutenkin käteviä. Minulla ei ole laktoori-intoleranssia, mutta maitotuotteet ovat olleet minulle aina ongelmallisia. Vanhemmiten oireet ovat vain entisestään pahentuneet. Tällä hetkellä maitotuotteista kuuluu ruokavaliooni ainoastaan heraproteiini, mikä ei ole aiheuttanut ruoansulatusvaivoja.

Kaikki ruokavaliot eivät sellaisenaan sovi kaikille. Kärsin Superdieetin aikaan jatkuvasta ripulista, mutta painon nopea putoaminen ja kunnon kasvaminen jättivät sellaiset pikkuseikat varjoonsa. Käyttäkää siis omaa järkeä ja etsikää itsellenne sopiva korvaava tuote, jos jokin ruoka-aine aiheuttaa ongelmia. Joskus oireen aiheuttajaa ei löydä helposti ja silloin kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Minun vatsaongelmieni aiheuttajiksi selvisi edellä mainitut maitotuotteet sekä hedelmäsokeri eli fruktoosi. Vielä en ole varma, ovatko ne yhdessä vai erikseen ongelmallisia, mutta ruokavaliomuutos on parantanut vointia uskomattoman paljon. Lisäksi: olin viime ajat syönyt liian vähän, koska miinuskaloreillahan laihtuu.

Kananmunat, ruokavalio

Kaloreiden pitkä matematiikka

Netti pursuilee dieettivinkkejä ja ruokavalioita. Lisäksi eri rahasummista voit ostaa ruokavalioita, jotka on enemmän tai vähemmän sinulle räätälöityjä. Alan ammattilainen osaa kyllä asiansa ja laatii juuri sinulle sopivan ruokavalion. He harvemmin tekevät ruokavalioita näkemättä ja kuulematta sinua ensin. Tietoa on siis saatavilla, mutta lähteen luotettavuuteen kannattaa suhtautua varauksella. Netistä ilmaiseksi löytyvä ohje on usein kopio jostain toisesta ja ”omaksi” sen tekee vain jokin pieni twisti tai vain logon muuttaminen. Kukaan ei takaa, että kyseinen toimisi sinulla, vaikka se toisella toimisikin.

Jos tällä hetkellä pohdit painonpudottamista, mieti samalla, miksi olet ryhtymässä siihen. Mikä sinun tavoitteesi on? Onko sinulla ylipainoa, joka on terveydelle haitallista tai painon kertyminen estää sinua elämästä mielestäsi täysipainoista elämää haitaten myös henkistä hyvinvointia? Minulla on molemmat syyt painonhallinnan suhteen. Lääkäri on yksiselitteisesti todennut, että ylipaino heikentäisi kykyäni liikkua ja pahentaisi olemassa olevaa vaivaa. Liikunta ja terveelliset elämäntavat ovat iskostuneet osaksi arkielämää eikä se rajoita mitenkään. Päinvastoin. Lisäksi ihailen fitness-urheilijoita, mutta sinunhan ei tarvitse niin tehdä. Laihduttamisella pelkästä laihiksella olemisen ilosta on pelkkää itsensä kiusaamista. Jatkuva alikaloreilla kituuttelu ei ole toimiva ratkaisu sekään.

Kompastuin itsekin siihen, että liikunnassa enemmän on parempi ja ruoassa, mitä vähemmän sen parempi. Jojo on mukava lelu ja eräs TikTok-esiintyjän cosplay-roolihahmo, mutta vaakalukemassa huonompi juttu. Kituuttaminen reilusti alikaloreilla johtaa siihen, että keho alkaa stressaantuneena pitämään entistä tiukemmin kiinni rasvoista. Ja mitäpä ainainen näläntunne ja mielitekojen kieltäminen tekee omalle henkiselle hyvinvoinnille – hallaa. Toiset ratkeavat herkuttelemaan ja toiset alkavat entistä tiukemmin kontrolloimaan syömisiään.

Omalla kohdallani auttoi se, että ruoan makroja muutettiin ja myös ruoan määrää lisättiin. Se tasapainotti painonheilahtelua. Nyt paino on myös pikkuhiljaa alkanut laskea. Tässäkin totean, että syön terveellisesti ja tunnollisesti muutoinkin ja herkuttelen vain silloin tällöin. Jos ruokavaliosi lautasmalli on haettu lähimmästä pitseriasta, on parempi ensin tutustua ravitsemussuosituksiin ja alkaa sieltä käsin korjaamaan ruokavaliota. Toinen vaihtoehto on pyytää ravitsemusterapeutilta tai muulta alan ammattilaiselta selkeä ohjeistus.

Et vielä tällä ohjeistuksella ole XS- koossa tänä kesänä, jos lähdit XXL:stä liikkeelle

Painonpudotus voi alkuun tapahtua todella rajustikin. Se ei ole rasvaa vaan nestettä. Voin rehellisesti sanoa, että painoni on noussut 2,5 kiloa yhdessä yössä ja pudonnut saman verran samassa ajassa poiskin. En todellakaan pitänyt sitä rasvanpalamisena. Alkuun tulokset ovat rajuja, varsinkin, jos on lähtenyt projektiin nollasta, muuta painon aleneminen tasaantuu ja voi välillä jopa pysähtyäkin. Pyyhettä ei pidä kuitenkaan heittää kehään vaan jatkaa sinnikkäästi tavoitetta kohden. Onhan sinulla tavoite? Joku epämääräinen ”haluan näyttää Kim Kardashianilta” ei toimi pidemmällä aikavälillä. Tavoitteen voi jakaa pienempiin etappeihin, jolloin saavutettu tulos kannustaa jatkamaan projektia.

Seuraavassa osassa käsitelläänkin sitten minun lempiosiota eli liikuntaa. Liikkua voi monella eri tavalla. Jos Superdieetistä jäi käsitys, että ainoastaan punttitreenillä hoikistuu, on väärässä, vaikka painoharjoittelu onkin sekä terveysliikuntana että myös painonhallinnan edistäjänä hyvä laji. Liikuntalajeja on lukemattomia ja olen viimeisen vuoden aikana – polvivaivasta johtuen – löytänyt useita uusia liikuntalajeja. Siihen saakka:

Rohkeutta, rauhaa ja rakkautta. Aurinkoista kevättä kaikille!

Julkaissut JaanaKuu

Tekstiä ja kuvaa tunteella luonnosta ja elämästä ylipäätään.

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: