Kesäksi bikinikuntoon – kunhan vuodella ja biksujen koolla ei ole väliä osa 2

Osa 2: Liikunta

Blogi-teksti on taas tehnyt tuloaan – enemmän ajatuksen tasolla kuin kirjoitettuna tekstinä. Suomen kesä on näyttänyt kauneutensa, ja aurinkoiset päivät ovat houkutelleet ulos liikkumaan ja kököttäminen koneen ääressä on jäänyt vähemmälle. Lisäksi olen muokannut omaa digimarkkinointiin erikoistunutta digiharakka-sivustoani. Sivujen uudistaminen ei käynyt ihan käden käänteessä vaan vei oman aikansa. Mainoksista olen nähnyt, miten etätyö ja läppärin näpyttely sujuu vaikka laiturin nokassa. Voisiko joku kertoa, miten ihmeessä siitä läppärin näytöltä näkee mitään, kun aurinko porottaa täydeltä terältä? Hyvä, että tekstiä näkee ihan täällä varjoisissa sisätiloissakin.

Pahin pandemia on selätetty ja ihmiset uskaltavat nyt liikkua vapaammin. Ulkomaan matkailu on vielä rajoitettua, mutta kotimaassa liikkuminen ja matkailu on vapaampaa. Järjen kanssa tietenkin – kipeänä ei sinne salille tai autiotuvalle muiden kanssa ole asiaa. Lähiliikunta ja retkeily ovat kasvattaneet näinä poikkeusaikoina suosiotaan. Hyvä niin. On surullista lukea uutisia, miten lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt. Ihmispolo on jo tiivitaavista lähtien rapakunnossa. Mitenkäs sitten, kun ikäkin alkaa tehdä tepposet jaksamiselle? Vain tulevaisuus näyttää, miten nykynuoriso sairastaa 25-35 vuoden päästä. Entä työkyvyn ylläpitäminen?

Kuntosali voi olla alkuun outo kokonaisuus JaanaKuu

Salitreeniä 3 kertaa viikossa ja aerobista 4 kertaa viikossa – näillä aloitetaan?

Ihminen on mukautuvainen eläin. Valitettavasti sekä hyvässä että pahassa. Jos liikunta on ollut jo vuosia seuraavaa: aamulenkki: raahautuminen ulko-oven edessä olevaan autoon; päivätreeni: työssä liikutaan, jos pakko ja päivän päälle mätöt ja bisset ruokakaupasta; iltalenkki: etuovelle pysäköidystä autosta raahautuminen kämpän sisälle, ei otsikon kaltainen lukujärjestys aiheuta riemunkiljahduksia. Ensimmäinen viikko saattaa mennä sisulla, jos on aiempaa liikuntataustaa. Jossain vaiheessa tulee kuitenkin tökki. Ja isosti. Pahinta on, jos vielä inhoaakin ajatusta punttisalista tai pururadasta.

UKK-instituutin terveysliikuntasuositukset aikuisille

Nollasta sataan niin ja niin monessa sekunnissa kuvaa auton kiihtyvyyttä. Se ei kuitenkaan ole oikea tapa aloittaa liikuntaharrastusta, jollei harrastuksena ole autojen kiihdytysajo. UKK-instituutti on jo vuosia julkaissut terveysliikuntasuosituksia. Niiden noudattaminen ei ole mikään mahdoton tehtävä. Mikäli liikunta on hiponut satasen sijaan ennemminkin sitä nollaa, voisi tavoitteet laskea hieman alemmas ja aloittaa kevyellä liikkumisella. Kunnon kohentuessa into liikkumiseen vain lisääntyy. Ja missä sanotaan, ettei painoaan pudottava voisi harrastaa muutakin kuin vain punttisalia ja pururadan kiertoa? Koiranomistajat voivat harrastaa kevyttä liikuskelua aivan huomaamatta koiran kanssa ulkoillessa ja lihaskuntoa voi parantaa vaikka lumenluonnilla ja halonhakkuulla.

Vastapainoa saliharjoittelulle luonnossa liikkuen JaanaKuu

Valitse liikuntalajit, joista itse pidät

Liikuntalajien harrastamisessa putkinäöstä on vain haittaa. Meitä ei ole tehty samalla muotilla. Perimä, kasvatus, koulumuistot, ja niin edelleen, muokkaavat meidän käsitystä liikkumisen mielekkyydestä tai inhottavuudesta. Arkuus testata eri lajeja, ja ennakkoluulot, vaikuttavat myös osaltaan liikunnan harrastamiseen. Minulle lapsuudesta jäi rakkaus luonnossa liikkumiseen, lenkkeilyyn ja hiihtoon. Pyöräilystä en pidä edelleenkään, enkä uimisesta. Onneksi meillä keski-ikäisilläkin on jo lupa käyttää uimahallissa kellukkeita. Polvea on pitänyt kuntouttaa vesijuoksua harrastaen ja pyöräillen. Vesijuoksu näyttää hoopolta, mutta on tehokkaampaa, kun heikolla uimataidolla räpiköinti.

Harrastuksen aloittaminen täysin ilman kokemusta on iso haaste etenkin aikuisille. Lapset ovat rohkeampia kokeilemaan uutta. Salille meneminen voi olla alkuun oikea koetinkivi. Kädessä on kenties netistä kaivettu treeniohjelma, mutta se voisi ihan yhtä hyvin olla hepreankielinen pataruokaohje. Saman verran molemmista ymmärtää. Onneksi kuntosaleillakin saa opastusta ja apua salin henkilökunnalta. Lisäksi on vielä mahdollisesti lista kaikista lisäravinteista, joita ilman ei voi salilla treenata. Kyllä voi. Treenaan nykyään veden voimalla ja ylimääräiset pussit ja purnukat ovat jääneet pois käytöstä. Ruokavalio sisältää puhdasta kotiruokaa.

Lepo on tärkeää myös retkeillessä JaanaKuu

Train, eat, sleep, repeat eli liikunnan, ruoan ja levon lempeä liitto

Pelkällä ruokavaliolla painonhallinta ei toimi eikä myöskään pelkällä rajulla liikunnalla. Puhun siis keski-ikää lähestyvän suulla. Lähes kolmekymppiseksi asti saatoin syödä mitä tahansa ja levätä, jos ehti. Riitti, että liikuin, ja painoindeksini pysyi hyvissä lukemissa. Vanhetessa onkin sitten riittänyt haastetta, vaikka liikun säännöllisesti, syön terveellisesti ja nukun kunnon yöunet. Keho oli vuosien saatossa tottunut raskaaseen fyysiseen työhön. Kun nivelrikon myötä tämä ”työssä saatu arkiliikunta” putosikin nollaan, oli kroppa ihmeissään. Samaa liikuntamäärää ei saa korvattua kuntosalilla ja lenkkipoluilla, vaikka huhkisi kuinka. Päivässä ei yksinkertaisesti tunnit riitä. Näin ollen ruokavaliokin meni uusiksi.

Ruoka ja liikunta ovat sellainen tutkapari, joilla painonhallintaa toteutetaan. Siihen lisäksi vielä riittävästi lepoa, on fyysisen hyvinvoinnin täydellinen liitto koossa. Mikäli olet ajatellut liikunnan harrastamista pelkkänä ikävänä ajanviejänä, olisiko mahdollista muuttaa ajatusmallia? Ajatella, että liikunta tuo elämääsi uutta sisältöä? Jos ehdit katsoa saippuasarjoja tuntikausia, ehdit myös liikkua. Kunnon kasvaessa, halu liikkua kasvaa edelleen ja samalla myös henkinen hyvinvointi paranee. Henkinen hyvinvointi yhdessä fyysisen hyvinvoinnin kanssa auttaa taas jaksamaan arjessa entistä paremmin. Tästä kehkeytyy hyvinvoinnin oravanpyörä. Tietenkin on olemassa vaara, että liikunnasta tulee pakkomielle tai ravintotietoisuus aiheuttaa ortoreksiaa, mutta tuolloin on unohdettu se liiton kolmas jäsen eli lepo.

Levosta en kirjoita omaa erillistä artikkelia, vaikka nukkumisen lisäksi palautumista voi edistää eri tavoin. Rentoutumisen ja levon voi yhdistää myös liikuntaan ja terveelliseen ruokavalioon. Jokainen löytää oman tapansa levätä ja rentoutua. Nautitaan siis kesästä ja otetaan välillä rennosti.

Julkaissut JaanaKuu

Tekstiä ja kuvaa tunteella luonnosta ja elämästä ylipäätään.

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: