Nuku yö ulkona 2019 – siitä se innostus sitten lähti

Suomen Latu haastaa kampanjallaan, ”Nuku yö ulkona”, ihmisiä testaamaan yöpymistä ulkona elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tänä vuonna 2020 tempaus järjestetään jo viidettä kertaa. Mikäli et ole aiemmin nukkunut yötä ulkona, niin käy tutustumassa. Yksin ei tarvitse sitäkään viettää, vaan on mahdollista myös yöpyä Metsähotelleissa tai osallistua eri paikkakunnilla järjestettäviin tapahtumiin. Retkeilyä voi toki harrastaa myös päiväretkeilynä, jolloin yöksi palataan takaisin kotiin tai muuhun kiinteään osoitteeseen. Haastekampanja ei edellytä, että jokaisen on majoituttava erämaahan, vaan osallistua voi vaikka omalla takapihalla. Meillä takapihalla nukkuminen on todennäköisesti vaarallisempaa kuin erämaassa nukkuminen, joten emme edes harkitse sitä vaihtoehtoa. Meidän kuppikunta osallistui kampanjaan ensimmäistä kertaa viime vuonna 2019.

Paikaksi valikoitui Molkoköngäs @JaanaKuu

Mieheni oli pari viikkoa aiemmin ollut jo perinteeksi muodostuneella jokavuotisella kalastusreissulla ystävänsä kanssa. Tulomatkalla he olivat asuntoautolla yöpyneet Molkokönkäällä. Itse en ollut käynyt siellä koskaan aiemmin. Kun huomasin Instagramista Suomen Ladun kampanjan yöpymisesta ulkona, ehdotin miehelleni, että kokeiltaisiin nukkumista teltassa. Pienen pohdinnan jälkeen paikaksi valikoitui Molkokönkään alue.

Teltan olimme ostaneet jo vuotta aiemmin, sillä jo tuolloin haaveilimme vaelluksesta Haltille. Kyseisen reitin varrella ei ole muuta mahdollisuutta majoittua kuin omassa majoitteessa, sillä koiramme ei ole tervetullut reitillä oleviin tupiin, eikä lähimpään 10 kilometriin nuku yksikään sielu, jos huskymme jätettäisiin oven ulkopuolelle yöksi. Sen verran karu ulvonta otuksestamme irtoaa. Vaellus Haltille on yhä To Do-listassa, ja tavoitteenamme on tehdä vaellus 2021 kesällä. Vielä vuosi sitten, 2019, olin lääkärin määräyksestä kävelykiellossa eikä vaellus kesäaikaan oikein muulla menetelmällä onnistu.

Niinpä elokuun viimeisenä päivänä 2019 pakkasimme autoomme teltan, makuupussit, makuualustat ja tietenkin tulentekovälineet, ruokaa ja juomaa. Sitten ajaa hurautimme Molkokönkäälle. Autolla pääsimme miltei telttapaikan viereen, joten vaelluksesta ei siis ollut kyse. Enemmän meitä jännitti, miten kaksi raskaan fyysisen työn jäljet kropassaan kantavaa ihmistä selviäisi telttamajoituksesta. Toisin sanoen, miten kankeina kampeaisimme aamulla teltasta ulos. Todellisuudessa koiramme taisi stressata yöpymistä ulkona eniten. Husky oli sitä mieltä, ettei hän näin hatarassa koirankopissa noiden haisevien ihmisten kanssa kyllä yövy. Piti olla yöllä tarkkana, ettei tarpeilla käydessä karkuuttanut koiraa samalla.

Teltan pystytystä ja Trangian opettelua

Sen verran olimme telttaa testanneet, että olimme tasan kerran pystyttäneet sen, joten luottavaisin mielin arvelimme sen homman klaaraavan. Todellisuudessa varsin äänekkäästi ja terävästi keskustellen etsiskelimme kokoamisohjetta jo Googlen kautta, kunnes huomasimme, että teltan valmistaja oli fiksusti painanut kuvaohjeet telttakeppipussiin, josta ne viimein sitten löysimme. Telttamme on merkiltään MSR Elixir 3 eli kolmelle tarkoitettu 3 vuodenajan teltta. Kolmen hengen teltta siksi, että mekin sovimme telttaan, kun koira on siellä. Teltan saimme loppujen lopuksi aika vaivatta pystytettyä. Makuualustoina meillä on käytössä itsestään täyttyvät Thermarest TrailLite-alustat. Miehellä on pidempi ja leveämpi malli, minulla normikoko. Makuupussit ovat aikoinaan mökkikäyttöön hankitut merkittömät ja totesimme jo tuona ensimmäisenä yönä, että vähän lämpimämmät saisivat kyllä olla. Koska molemmat meistä kärsii niskasäryistä, on meillä myös puhallettavat matkatyynyt käytössä.

Majoituspolitiikka olikin siten varsin nopeasti kunnossa. Vaikka Molkokönkäällä oli tulistelupaikka, päätimme tulevaisuutta ajatellen harjoitella myös Trangian käyttöä. Meillä on käytössä spriipolttimella varustettu Trangia 25-4 UL, johon kuuluu myös kahvipannu. Käyttöohjeet tulivat kyllä mukana, mutta raavas mies ei ohjeita tarvitse. Onneksi ne löytyivät kuitenkin verkosta ja myöskin Trangian käyttö saatiin otettua haltuun.

Mies laittaa ruokaa Trangialla teltan vieressä
Mieheni on loistava kokki myös eräolosuhteissa @JaanaKuu

Ilta menikin sitten rattoisasti nuotiolla istuskellen tuleen tuijottaen, kosken kohinaa kuunnellen. Paistoimme makkaraa jutellen niitä näitä. Enimmäkseen molemmat nauttivat nuotioon tuijottelusta. Nuotion liekkejä katsellessa vajoaa helposti jonkinlaiseen transsiin, ja turhat murheet unohtuvat. Elokuun lopulla illat alkavat jo näilläkin korkeuksilla hämärtyä. Vetäydyimme yöpuulle telttaan illan hämärryttyä välittämättä sen tarkemmin, mitä kello mahtoi olla. Nukahtaminen ei sujunut itsestään. Alkuun koira yritti kaikin keinoin paeta teltasta. Viimein sekä koira että oma mieli rauhoittui ja sain unenpäästä kiinni. Olin viimeksi nukkunut teltassa alle parikymppisenä festareilla, joten siitä oli jo aikaa. Olen normaalisti sikeäuninen, mutta teltassa aistit jotenkin terävöityvät, ja alkuun heräsi pieneenkin rasahdukseen.

Aamulla oli ilo todeta, että makuupussista ja teltasta pääsi sittenkin pois ilman rautakankea. Olo oli yllättävän pirteä, vaikkei se kuvassa ehkä siltä näytäkään. Aamu valkeni melko viileänä ja viileys laittoi vauhtia niveliin. Keittelimme vielä aamupuurot ja kahvit, jonka jälkeen purimme leirin ja pakkasimme tavarat takaisin autoon. Kokemus antoi rohkeutta jatkaa vaellusretkien suunnittelua. Tänäkin kesänä takana on jo muutama vaellusreissu teltassa yöpymisineen ja uusia on jo suunnitteilla.

Mitä sitten opimme.? Paljonkin. Ensinnäkin sen, ettei koskaan ole liian myöhäistä toteuttaa haaveita. Kukaan ei ole liian vanha aloittamaan uutta harrastusta. Käytäntö opettaa paljon myös luonnossa liikkumisesta ja vaelluksesta. Kun yöllä heräät käpy selän alla tai kun risu tökkää kylkeen, opit puhdistamaan teltan pohja-alueen roskista ennen teltan pystyttämistä. Samoin tuulisena päivänä oppii varsin pian, mitenpäin teltan oviaukot kannattaa sijoittaa. Mutta kuten sanottua, kokemukset opettavat ja ne tekevät meidän kaikkien elämästä rikkaampaa ja elämisen arvoista. Nukuthan sinäkin tänä vuonna edes yhden yön ulkona?

Pirteänä teltassa ensimmäisen yön jälkeen @JaanaKuu

Julkaissut JaanaKuu

Tekstiä ja kuvaa tunteella luonnosta ja elämästä ylipäätään.

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: